مقدمه
کتابهای درسی آسیب شناسی و پزشکی قانونی پر از مثالها و نمونه های اوضاع و احوال خاصی هستند که باعث بیماری میشوند. اما بر این رویکردهای سنتی به علل بیماری این مدلهای زیست پزشکی حاکم بوده است که استدلالش این است که هر تحول زیست شناسانه حاصل تحول زیست شناسانه ماقبل آن است. جامعه شناسی سه چالش عمده را در برابر این دیدگاه میگذارد:
1- حضور بسیاری از علل زیست شناسانه بیماری به شدت متاثر از عوامل اجتماعی است.
2- از آنجا که بیماری مسالهای چند بعدی است، توصیف علل ضایعه زیست شناسانه به تنهایی تبیینی کافی و بسنده نیست، از این لحاظ که بیماری دارای ابعاد روان شناسانهای است که درک آنها به همان اندازه ضروری است.
3- شواهدی در دست است که بیماریهایی که آشکارا مبنایی زیست شناسانه دارند و حتی مرگ، ممکن است مستقیماً محصول عوامل اجتماعی باشند.
مدلهای تبیین علی
پیش از پژوهش درباره نقش عوامل اجتماعی در علت شناسی بیماری، روشن کردن دارای رابطهای علی هستند: مثلاً باعث B میشود (AàB):
1- این متغیرها باید در زنجیره زمانی[1] درستی روی داده باشند. متغیر مستقل یعنی A باید از نظر زمانی مقدم بر متغیر وابسته، یعنی B باشد: اگر مقدم بر آن نباشد رابطه میان آنها نمیتواند علی باشد. در علوم طبیعی کشف زنجیره زمانی دو متغیر غالباً مسالهای حاد و دشوار نیست. اما، در علوم رفتاری، و به ویژه در شرایط غیرآزمایشگاهی، کشف این زنجیره ممکن است دشوار باشد.
برای مثال،، ممکن است گفته شود که یک بیمار در نتیجه از دست دادن شغل خویش دچار افسردگی میشود. اما به همان اندازه این فرض که او افسرده شود و سپس بر اثر ناتوانی در دست انجام دادن کارش، شغل خود را از دست بدهد پذیرفتنی به نظر میرسد.[2]
2- باید میان متغیرها چنان همبستگی وجود داشته باشد که با تغییر A، B تغییر کند (). معمولاً آزمونی آماری معین میکند که آیا میان متغیرها همبستگی وجود دارد یا خیر.
3- باید متغیر تبیین کننده سومی وجود نداشته باشد. آزمون این شرط از همه دشوارتر است. اگر متغیر سومی وجود داشته باشد که هم A و هم B را تحت
برای دانلود کل مطلب به لینک زیر مراجعه کنید.
تحقیق آماده با موضوع بیماری و علل اجتماعی و فرهنگی 69 صفحه word