در ایران با توجه به نظام سنتی متکی به تاراج و تخریب مراتع به شیوه کوچ نشینی و عشایری و داشتن دامهای بزرگ با مقدار کم تولید و عدم جوابگویی به نیاز جمعیت با نرخ رشد بالای موالید ، ضرورت ایجاد شرایط لازم ، برای استقرار نظام مدرن متکی به علوفه دست کاشت ، استفاده از ضایعات کارخانه های صنعتی ، اصلاح مدیریت و استفاده از تکنولوژی که بتواند ، نظام بازار و معادلات بین منطقه ای در سازمان تولید را سامان بخشد به شدت احساس می شود . به همین دلیل در برنامه توسعه ، جایگزینی نظام مدیریتی نوین به جای نظام دامداری سنتی مدنظر بوده و نگاه معطوف به استفاده بهینه از امکانات و به خدمت گرفتن آخرین دستاوردهای بشری در سایه تکنولوژی که بتواند منجر به رفع بیکاری بشود ، از اهداف برنامه است .
براساس آمارهای موجود از منابع معتبر ، تعداد گاوها و گوساله های کل کشور 5.128.000 رأس است . از این تعداد ، 831.700 رأس گاو اصیل 2.406.000 رأس دورگ و بقیه گاو و گوساله بومی است . همچنین در 1.376.400 واحد بهره برداری 5.877.000 کیلوگرم شیر و 729.000.000 کیلوگرم گوشت قرمز تولید شده و 32917 نفر در واحدهای دامداری صنعتی به کار مشغولند . مقدار شیر تولیدی در استان تهران 575.000 کیلوگرم و تعداد دامها 167.000 رأس گوساله و گاو است . (بدون توجه به واردات شیر و گوساله های نرپرواری از استان های همجوار) با توجه به این اطلاعات ، میانگین دامهای هر واحد بهره برداری در کشور 7/3 رأس گاو و گوساله است . در تفکیک استانی بیشترین میانگین مربوط به تهران با 8/7 و کمترین میانگین مربوط به هرمزگان با 98/1 رأس گاو و گوساله است . این امر پراکنش دامداری ها را در سطح بسیار وسیعی از کشور و مشکل ارائه خدمات به آن ها و هزینه بر بودن آن را نشان می دهد . از طرفی معدل شیر روزانه هر رأس 28/6 کیلوگرم و در یک دوره شیرواری 883/1 کیلوگرم است که حدود یک سوم استانداردهای جهانی است . این آمار برای واحدهای سرشماری شده تهران و برای هر رأس 68/18 کیلوگرم در روز یا 5658 کیلوگرم در یک دوره شیردهی گزارش شده است.
نژاد
گاوها از نظر شکل ظاهری ، خصوصیات ژنتیکی ، وزن و اندام ، اهمیت تولید شیر یا گوشت و اقلیم زندگی با هم متفاوت بوده و بر این اساس طبقه بندی و نامگذاری می شوند . نژادهای معروف آنها عبارتند از :
الف) نژادهای اروپایی
- هلشتاین
نام اصلی این نژاد که از ناحیه ای به نام فریزلند در کشور هلند ، به سراسر دنیا صادر شده ، هلشتاین فرژین است . این نژاد از سنگین وزن ترین گاوهای شیری دنیاست . وزن ماده گاو بالغ آن 750-600 کیلوگرم و نر بالغ آن 900-750 کیلوگرم است . ضریب تبدیل غذا به گوشت در این نژاد مناسب است . انطباق با شرایط آب و هوایی بسیار متفاوت ، از مناطق سر سیر گرفته تا معتدل و نیمه گرمسیری از ویژگیهای این نژاد است . مهمترین ویژگی این نژاد شیردهی فوق العاده آن است که در مناطق خوش آب و هوای امریکا حتی به پانزده تن در سال و در اروپا ، سیزده تا چهارده تن در سال با 4-2/3 درصد چربی می رسد . قد گاوهای این نژاد 35/1 تا 50/1 متر است . سری ظریف و اغلب سیاه و سفید با شاخ های کوچک و بسیار شکیل دارند. گردن متوازن با سینه ای فراخ و سیاه ، سفید ویژگی گاوهای این نژاد است .
- جرسی (Jersey)
این نژاد که از کشور بریتانیا به دیگر نقاط دنیا صادر شده است ، جثه ای کوچکتر از هلشتاین دارد . وزن ماده بالغ 500-450 و نر بالغ 650-550 کیلوگرم است . رنگ پوست بدن از قهوه ای تا قهوه ای روشن مایل به زرد تیره متغیر است . مقدار تولید شیر آن کمتر از نژاد هلشتاین اما درصد چربی آن بیشتر است . در مقایسه با نژاد هلشتاین مقاومت این نژاد نسبت به آب و هوای نیمه گرم و خشک بیشتر است .
مقدمه
فصل اول : کلیات
کمبود پروتئین در جهان
فصل ششم : مدیریت دامداری
فصل هفتم : تهیه طرح گاوداری شیری
2. ماده خشک (DM) :
1. T.D.N
1. جیره نگهداری (Maintenance) :
2. جیره رشد (Growth) :
3. جیره تولید مثل (Reproduction) :
4. جیره شیردهی (Lactation) :
5. جیره پرواری (Fattion) :
احتیاج دوران آبستنی :
احتیاج شیردهی :
6. مکمل های معدنی :
ترشح بزاق :
سیلوی ذرت :
ساختمان سیلو :
چگونگی احداث سیلو :
دانه ها
جو :
دانه ذرت :
دانه گندم :
سویا (سوژا) :
پنبه دانه :
1. سبوس گندم :
2. تفاله تر و تفاله خشک چغندر (Sugarbeet pulp) :
3. ملاس نیشکر و ملاس چغندر قند :
کنجاله پنبه :
کنجاله سویا :
گلوتن ذرت
پروتئین های حیوانی :
پودر گوشت :
1. خوش خوراکی (Palatability) :
2. متوازن بودن انرژی و پروتئین :
3. تغذیه کافی :
4. مصرف مناسب ماده خشک :
5. الیاف یا فیبر موجود در غذا :
گوساله های نوزاد :
گوساله های نوزاد سه روزه تا 3 ماهه
گوساله های سه تا شش ماهه :
گوساله های 6 تا 12 ماهه :
گوساله های 12 ماهه :
تغذیه گاوهای شیری بر حسب تولید شیر و وضعیت بدنی دام
تغذیه گاوهای تازه زا و پرتولید :
تغذیه گاوهای با تولید شیر متوسط :
تغذیه گاوهای کم تولید :
تغذیه گاوهای خشک :
تغذیه گاوهای خشک (سه هفته مانده به زایش) :
ارزیابی وضعیت بدنی گاو شیری و رتبه بندی آن
1. اصطبل نیمه باز(Ioose housing یا Open shit )
گوساله های نوزاد :
الف) اصطبل با جایگاه انفرادی
تعداد و اندازه هر جایگاه :
اتاق شیردوشی :
محل جمع آوری و نگهداری شیر :
انبار علوفه :
انبار کنسانتره :
سیلوی ذرت :
علل بیماری :
راههای پیش گیری :
ترکیب شیر :
تخمدان ها :
لوله اویداکت :
رحم :
عنق رحم :
مهبل :
مرحله قبل از فحلی ظاهری (PROESTRUS)
مرحله فحلی ظاهری (Estrus) :
مرحله بعد از فحلی ظاهری (Metestrus) :
مرحله آخر فحلی (Diestrus) :
فحل یابی :
1. اولاسیون :
2. لقاح :
مرحله اول
مرحله دوم یا رویان (Embryo)
مرحله سوم (Ftus)
فاصله گوساله زائی (Calving interval) :
میانگین روزهای باز (Days open) :
درصد باروری (Conception rate) :
میانگین روزهای شیرواری (Average days in milk) :
رشد بیش از حد سم :
گندیدگی سم
زگیل های مودار پاشنه :
زخمهای پاشنه :
تعریف طرح :
بررسی مالی :
بررسی اقتصادی :
بررسی حقوقی :
بررسی اجتماعی :
بررسی مدیریتی :
بررسی جنبه فنی
منبع هوایی :
منبع سوخت :
واحدهای دوشنده :
شیر سردکن :
موتور ژنراتور :
آسیاب میکسر :
انشعاب برق :
تعداد بیدون :
شامل 207 صفحه فایل word
دانلود پایان نامه گاو داری