
اضطراب
اضطراب یکی از رایجترین انواع ناراحتیهای روانی بخصوص در بین نوجوانان و جوانان است و عوامل متعددی در ایجاد اضطراب نقش ایفا میکنند که یکی از این عوامل خانواده میباشد. پژوهشها نشان میدهند با افزایش تعارض زناشویی، عزت نفس کودکان کاهش مییابد. کاهش سطح عزت نفس و احساس حقارتی که در پی دارد در انواع اضطرابها مشترک است.
با توجه به مطالب فوق در این پژوهش رابطه بین میزان رضایت زناشویی والدین و اضطراب فرزندان نوجوانان آنها مورد بررسی قرار گرفت و تعداد 100 نفر دانشآموز (50 دختر و50 پسر) از بین دانشآموزان چهار دبیرستان ناحیه 2 تبریز که از بین انها 2 دبیرستان دخترانه و2 دبیرستان پسرانه و از هر پایه تعداد 9 نفر دانشآموز از کلاسهای اول و دوم و سوم به روش نمونهگیری تصادفی چند مرحلهای انتخاب شده و هرکدام به فرم 20 سوال پرسشنامه اضطراب زانگ که میانگین ضریب اعتبار آن برابر 86/0 است پاسخ دادند والدین هرکدام از این دانش اموزان (تعداد والدین 200 نفر) نیز به فرم 47 سوالی پرسشنامه رضایت زناشویی enrich که ضریب اعتبار آن 95/0 بدست آمده است جواب دادند.
نتایج پژوهش که از طریق روشهای آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و آزمون t بدست آمد نشان میدهد که:
1- بین میزان رضایت زناشویی پدران و میزان اضطراب فرزندان پسر آنها رابطه منفی معنیداری وجود دارد.
2- بین میزان رضایت زناشویی مادران و میزان اضطراب فرزندان پسر آنها رابطه منفی معنیداری دارد.
3- بین میزان رضایت زناشویی مادران و میزان اضطراب فرزندان دختر آنها رابطه معنیداری وجود دارد.
و نتایج تحلیل رگرسیون برای پیشبینی اضطراب فرزندان پسر از روی رضایت زناشویی پدر و مادر آنها نشان میدهد از مجموع (1/22 درصد) واریانس اضطراب فرزندان پسر، بیشترین سهم (9/21 درصد) مربوط
اضطراب