لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه:58
فهرست مطالب
فصل اول - کلیات برنج
مبدا و تاریخچه برنج در جهان و ایران
گیاه شناسی برنج
جدول 1-1- مشخصات عمومی سه تیپ مختلف برنج گونه O.Sativa
سطح زیر کشت و تولید برنج جهان و ایران
سطح زیر کشت تولید و مصرف سرانه برنج قاره های جهان
قاره آسیا:
قاره آمریکا
قاره آفریقا :
قاره اروپا :
قاره اقیانوسیه
سطح زیر کشت برنج ایران تولدی و مصرف سرانه
طبقه بندی برنج
الف – طبقه بندی بر اساس ارزیابی طول دانه
ب- طبقه بندی بر اساس ارزیابی طول دانه نسبت به عرض آن
ج – طبقه بندی بر اساس میازن امیلوز دانه
د – طبقه بندی بر اساس ظاهر دانه
ارزش غذایی برنج و سایر فراودره های ان
فصل دوم – موروفولوژی و رشد و نمو برنج
مورفولوژی گیاه برنج
بذر و ساختمان بذر
پوسته ( پوست)
پوشش دانه ( لایه سبوسی)
آندوسپرم
اندامهای رویی و زایشی
مبدا و تاریخچه برنج در جهان و ایران
تعیین نقطه یا نقاطی از جهان که در آن برنج بوجود آمده است در حال حاضر فوق العاده مشکل می باشد . می توان قبول نمود که ارقام زراعی از ارقام وحشی آن جدا شده اند . با قبول این موضوع باید دید که ارقام وحشی امروزه در کدام قسمت دنیا به طور فراوان وجود دارند . بین این مناطق دو منطقه اهمیت به خصوصی دارند یکی اسیا و دیگری آفریقا این دو منطقه را بایستی محل پیدایش برنج محسوب نمود . محل پیدایش برنج را در قاره اسیا جنوب شرقی اسیا و هندوستان و در قاره افریقا غرب این قاره می دانند .
زراعت برنج شاید قدیمیترین زراعت در اسیا باشد . سالها قبل از اینکه شواهد تاریخی از تمدن بشری وجود داشته باشد کشت ان متداول بوده است . قدیمی ترین مدارکی که در مرود کشت برنج بدست امده مربوط هب پنج هزار سال قبل می باشد . برنج در ازمنه بسیار قدیم از جنوب شرقی آسیا به مالایا فیلیپین و چین راه یافته و یک قرن قبل از میلاد از چین یا هندوستان وارد ژاپن شده است .
کشت برنج از دوره هخامنشی که قسمتی از هندوستان هم جزء امپراطوری بزرگ ایران به شمار می رفت از رود سند گرفته تا رود هرات هر جا که آب ففراوان و هوای گرم وجود داشته کم و بیش کاشته می شد . در عهد اشکانیان در سواحل بحر خزر ( گیلان و مازندران ) و خراسان کنونی برنج کشت می شده است .ز راعت برنج از ایرانیان به یونانیان آموخته شد و توسط اعراب هم به اروپا برده شد .
گیاه شناسی برنج
برنج گیاهیست از راسته غلاف داران Glumi flower تیره ( خانواده ) غلات Gramineae زیر تیره Oryzoideae و از جنس Oryza و دارای 24 = n 2 کروموزوم می باشد . که جنس Oryza دارای 20 تا 25 گونه می باشد . در تکوین ارقام زراعی برنج آسیا گونه O.Sativa و در تکوین ارقام زراعی آفرقا گونه O.glaberrima نقش مهمتر اساسی تری دارند . بخش زیرین برگ گونه O.sativa دارای کرک و در گونه O.Glaberrima بدون کرک است . خوشه در O.Sativa دارای محرهای ثانویه بوده ولی در O.glaberrima بدون محورهای ثانویه می باشد
شکل 1-1– مقایسه خوشه برنج گونه O.Sativa
اکثر برنج های مورد کشت ممالک مختلف دنیا از گونه O.Sativa می باشند که به علت گستردگی کشت در نقاط مختلف جهان به دلیل شرایط متفاوت اب هوائیو جغرافیایی به سه تیپ یا زیر گونه هندی Imdoca ژاپنی Sino – Japonica و جاوه ای Javanica تقسیم می شوند جدول 1-1 و شکل 1-2.
جدول 1-1- مشخصات عمومی سه تیپ مختلف برنج گونه O.Sativa
مشخصات
تیپ ژاپنی
Japonica
تیپ هندی
Indica
تیپ جاوه ای
Javanica
شکل دانه
کوتاه و گرد
دراز
بزرگ
ریزش
به سختی ریزش می کنند
به آسانی ریزش می کنند
به سختی ریزش می کنند
عرض برگ
باریک
پهن
پهن
رنگ برگ
سبز تیره
سبز روشن
سبز روشن
تعداد پنجه
متوسط
زیاد
کم
طول گیاه
کوتاه
بلند
بلند
بافت
سخت
نرم
سخت
مقاومت به سرما
مقاوم
غیر مقاوم
نیمه مقاوم
مقاومت به خشکی
غیر مقاوم
کمی مقاوم
مقاوم
درصد آمیلوز
پائین
بالا
متوسط
گونه های O.glaberrima بیشتر در غرب و مرکز آفریقا کشت می شود .
شکل 1-2- تیپ های مختلف برنج در دنیا
سطح زیر کشت و تولید برنج جهان و ایران
از انجائی که برنج از عرض 53 درجه شمالی تا عرض 35 درجه جنوبی و از نر ارتفاع تا 2600 متری از سطح دریا در کوههای هیمالیا تحت شرایط متنوع خاکی ( شور قلیا پیت ) و تحت شرایط متفاوت عمق آب و در رژیمهای متفاوت دمایی تولید می شود سطح کشت ان سال به سال افزوده گشته به طوریکه در سال 1997 سح کشت آن به 150 میلیون هکتار و تولید شلتوک آن در حدود 570 میلیون تن بوده است که با احتساب ضریب 62 % درصد به برنج در حدود 342 میلیون تن برنج بدست آمده است .
مقاله در مورد تاریخچه برنج