موقعیت جغرافیای خراسان شمالی
خراسان بزرگ که با مساحتی برابر 295524 کیلومترمربع یک پنجم وسعت کشور ایران را در بر می گرفت وسیعترین استان کشور بود و به تنهایی برابر با 7 کشور اروپایی شامل سوئیس ، اتریش ، دانمارک ، هلن ، بلژیک ، لوکزامبورگ و چک وسعت داشت .
مساحت زیاد این استان از مهمترین عوامل بازدارنده در به ثمر رسیدن تلاشها برای توسعه و عمران این منطقه بشمار می رفت .
پس از پیروزی انقلاب تعداد زیادی از استانهای کشور تقسیم شدند و نتایج خوبی این تقسیمات در محرومیت زدایی و ایجاد تعادل در مناطق مختلف کشور ایجاد نمود .
آرزوی دیرینه مردم خراسان بزرگ در سال 1383 به ثمر نشست و خراسان به سه استان :
الف ) خراسان رضوی به مرکزیت شهرستان مشهد
ب ) خراسان شمالی به مرکزیت شهرستان بجنورد
ج ) خراسان جنوبی به مرکزیت شهرستان بیرجند تقسیم شد .
حدود موقعیت استان خراسان شمالی :
استان خراسان شمالی بین مدارهای 42 / 36 تا 14 / 38 عرض شمالی و نصف النهارهای 3 / 56 تا 3 / 58 طول شرقی قرار گرفته است . این استان از شمال با کشور جمهوری ترکمنستان ( با 270 کیلومتر مرز مشترک ) از مشرق و جنوب با استان خراسان رضوی ، از جنوب غربی با استان سمنان و از غرب با استان گلستان همسایه می باشد .
نقشه تقسیمات کشوری جمهوری اسلامی ایران به تفکیک استانها در سال 1383
خراسان شمالی با 3 / 28347 کیلومترمربع 71/1% از کل مساحت ایران را در بر می گیرد . این استان از نظر مساحت از 14 استان کشور بزرگتر است .
تقسیمات سیاسی :
استان خراسان شمالی به مرکزیت شهرستان بجنورد دارای 7 شهرستان بنامهای اسفراین ، بجنورد ، جاجرم ، شیروان ، فاروج ، مانه و سملقان و بام و صفی آباد می باشد .
نقشه تقسیمات سیاسی استان
این استان دارای 15 بخش ، 14 نقطه شهری ، 40 دهستان و بیش از هزار روستا می باشد .
ناهمواریهای استان :
خراسان شمالی از نظر ناهمواری ها به دو قسمت : الف ) نواحی کوهستانی ب ) پست و هموار تقسیم می شود .
مرتفع ترین نقطه أن قله شاه جهان در رشته کوههای آلاداغ 3051 متر و پست ترین نقطه آن در روستای تازه یاب در قسمت خروجی رودخانه اترک با ارتفاع 4000 متر از سطح دریا قرار دارد . ارتفاع متوسط استان 1326 متر از سطح دریا می باشد .
نقشه ناهمواری های استان
الف ) نواحی کوهستانی : کوههای استان از نظر زمین شناسی حاصل آخرین حرکات کوهزایی دوران سوم و از کوههای جوان می باشند . این کوهها به دو بخش عمده : 1- رشته کوه کپه داغ 2- رشته کوه آلاداغ تقسیم می شوند .
رشته کوه کپه داغ : این رشته کوه در شمال استان واقع شده و بوسیله گسل عشق آباد ( گسل کپه داغ ) از دشتهای پست ترکمنستان و بوسیله رودخانه اترک و دشتهای مانه و سملقان ، بجنورد ، شیروان و فاروج از رشته کوه جنوبی آلاداغ جدا می شود .
این ارتفاعات شباهت زیادی از نظر ساختار زمین شناسی با زاگرس دارند و وجود گسلهای متعدد ساختار رسوبی ، نامتقارن بودن چینها ، فقدان فعالیتهای آتشفشانی و وجود سنگهای دارای درز و شکاف آن شرایط مساعدی برای ذخایر آب زیرزمینی و منابع نفت و گاز ایجاد می نماید .
رشته کوه آلاداغ : این ارتفاعات توسط دشتهای مانه و سملقان ، بجنورد ، شیروان ، فاروج ، از رشته کوه کپه داغ جدا شده است . آلاداغ در غربی ترین منطقه در حوالی جاجرم بوسیله یکسری کوههای کم ارتفاع به رشته کوهستانی شاه کوه البرز می پیوندد . جبهه شمالی آلاداغ با یکسری پرتگاههای گسلی به رود اترک و جبهه جنوبی آن از طریق گسلهایی با دشت جاجرم ارتباط پیدا کرده است .
شامل 25 صفحه Word
دانلود تحقیق خراسان شمالی