شیراز پایتخت فرهنگی:
شیراز مرکز استان فارس در جنوب غربی ایران است.شیراز با جمعیت 1.279.140 نفر)، پنجمین شهر ایران است.موقعیت جغرافیایی این شهر در ارتفاع ۱۴۸۶ متری از سطح دریا در دامنههای رشتهکوه زاگرس است. امروزه شیراز را قطب الکترونیک ایران مینامند.
شیراز در فاصله 919 کیلومتری تهران واقع شده و مرکز استان فارس است. این شهرستان آب وهوای نسبتاً معتدل و فصولی منظم دارد. ناحیه شیراز از زمانهای قدیم دارای اهمیت و اعتبار بوده و نام آن در الواح عیلامی مکشوف در تخت جمشید ذکر شده است. آرامگاه دو شاعر بزرگ ایران - سعدی و حافظ - در این شهر است و آرامگاه خواجو در کنار درواز ه شهر جای گرفته است.
شیراز طبق گفتهها در آغاز شهری با هسته میدانی که امروز ستاد نام دارد و خیابانی که قصرالدشت نام دارد، بوده و به مرور زمان توسعه یافته تا جایی که چندین روستای مجاور از جمله گلشن (کشن)و پودنک و احمدآباد و دینکان را در خود بلعیده است.
شیراز فرودگاهی داخلی و بین المللی در جنوب باختری خود دارد.
سوغات شیراز:
سوغات عمده شیراز آبلیمو و آبغوره میباشد. همین طور بهار نارنج شیراز زبانزد خاص و عام است. همینطور شیرازیها نوعی پالوده به همان نام پالوده شیرازی دارند که یکی از بهترین انواع پالوده در ایران است. از انواع دیگر صنایع دستی میتوان به خاتمکاری، منبتکاری، قالی و قالیچه اشاره کرد. خاتم این شهر معروف است
تاریخچهٔ شیراز:
در افسانه ها آمده است که شیراز فرزند تهمورس (از پادشاهان سلسله پیشدادیان) شهر شیراز را تأسیس کرد و نام خود را بدان بخشید. به روایتی دیگر، نام این دیار، "شهرراز" بوده که به اختصار شهر از و شیراز خوانده شده است.
در حالی که بر اساس تحقیقات "تدسکو" شیراز به معنای مرکز انگور خوب است، "ابن حوقل"، جغرافی دان مسلمان قرن چهارم هجری، علت نامگذاری شیراز شباهت این سرزمین به اندرون شیر می داند، چرا که به قول او عموما" خواربار نواحی دیگر بدانجا حمل می شد و از آنجا چیزی به جایی نمیبردند. و بالاخره بنا به نوشته کتاب "صورالاقالیم"، از جهت وجود دام های بسیار در دشت شیراز، آنجا را "شیرساز" نامیده اند
جاذبه های گردشگری فارس :
فارس سرزمین پارسیان است که مردم جهان ایران را با این نام و نشانی می شناسند. استان فارس یکی از پرجاذبه ترین و پرقدرت ترین مناطق گردشگری و توریستی جهان را تشکیل می دهد. در این استان تعداد 288 مورد جاذبه ،شامل :
148 مورد باستانی ، تاریخی ، مذهبی و فرهنگی ، 125 مورد جاذبه طبیعی ،15 مورد جاذبه تاریخی – طبیعی وجود دارد . شهر شیراز بعنوان مرکز استان از کهن ترین زمان تاریخی ایران وجود داشته است و لذا بیشترین آثار مهم تاریخی و فرهنگی را نیز در خود جای داده است . این شهر از زمان هخامنشیان وجود داشته است ، لیکن رونق آنرا در تاریخ بعد از ظهور و ورود اسلام می دانند. عمده این رونق در زمان دیلمیان ، اتابکان ، آل اینجو و ال مظفر وبخصوص در دوره زندیه اتفاق افتاده است .
آثار باستانی استان :
شامل نقوش برجسته ایلامی ، پاسارگاد، تخت جمشید ، دخمه سنگی ، قصرابونصر، نقوش ساسانی برم دلک ، آتشکده های ساسانی ، شهرمعروف شاپور(بیشابور) ، کاخ شاپور ، مجسمه شاپور ، تنگ چوگان ، آتشکده جره ، نقش رجب ، نقش رستم ، کاخ ساسان ، تنگ براق ، آتشکده کاویان ، دارابگرد و قعله دختر همه این آثار زمینه مطالعه تاریخی دانشمندان و مورخان داخلی و خارجی را فراهم کرده اند.
آثار تاریخی – فرهنگی استان :
شامل ارگ کریم خانی ، مدرسه خان ،دیوانخانه ، بازار وکیل ، حمام وکیل ، باغ های دلگشا، ارم ، عفیف آباد وغیره گهواره دید ، قلعه کریم خانی ، حافظیه ، آرامگاه سعدی ، آرامگاه خواجوی کرمانی ، سرای مشیر، مسجد وکیل ، آرامگاه های شیخ روزبهان ، سیبویه ، بابا کوهی ، موزه پارس ، بند امیر ومساجد.
بقاء متبرکه استان :
شامل دروازه قران ، بارگاه شاهچراغ ، بقعه سید میر محمد ، آستانه سید علاالدین حسین ، بارگاه شاه میر علی بن حمزه ،بقعه تاج الدین غریب ، بقعه بی بی دختران .
دیدنیهای طبیعی استان:
شامل آبشار مارگون ، پیربناب ، بوان ، بهشت گمشده ، آبشار کوهمره سرخی ، برم شش پیر ، دریاچه های فامور ، مهارلو و بختگان
نقش رستم
شیراز صاحب یکی از گران بهاترین میراث باستانی تاریخ است که شامل آثار باقی مانده از دوران هخامنشی تا ساسانی و حتی بعد از آن است. در بین این آثار بخشی دچار آسیب های طبیعی و تعدادی دستخوش مداخله مخرب انسان شده و مقدار کمی از آن از آسیب مصون مانده است. یکی از این آثار با ارزش، نقش رستم نام دارد.
نقش رستم از آثار مهم تاریخی دوره های عیلامی، هخامنشی و ساسانی است که به علت در دسترس نبودن، آسیب کمتری دیده است. تنوع آثار در این منطقه چشم گیر است.
نقش رستم مجموعه ای از آثار است که در دل کوه ساخته شده است. در پایین کوه نقش های برجسته دوره ساسانی شامل هفت نقش حجاری شده از مجالس مختلف ساسانیان و بر بالای کوه آرامگاه شاهان هخامنشی را می توان یافت. چهار آرامگاه موجود در نقش رستم به داریوش اول، خشایارشاه، داریوش دوم و اردشیر اول تعلق دارند.
شامل 8 صفحه Word
دانلود تحقیق شیراز پایتخت فرهنگی