راشیتیسم یا بیماری نرمی استخوان در نتیجه کمبود شدید و طولانی مدت ویتامین د بروز میکند که منجر به نرم شدن و نیز ضعیف شدن استخوانها در کودکان میشود
ویتامین د به بدن کمک میکند تا کلسیم و فسفات جذب کند که البته کودکان به این دو ماده برای ساخته شدن استخوانهای قوی در بدنشان احتیاج دارند. ویتامین د در واقع علیه بیماری راشیتیسم مبارزه میکند و بخصوص برای کودکان لازم و ضروری است. عوارض ناشی از این کمبود نه تنها برای کودکان، بلکه برای بزرگسالان نیز خطرناک است.
منابع مناسب خوراکی حاوی ویتامین د شیر و فرمولهای غنی شده از این ویتامین هستند. همچنین مقدار توصیه شده برای مصرف این ویتامین به طور روزانه ۲۰۰ واحد بینالمللی برای نوزادان و کودکان است. کودکانی که مقادیر کافی از این ویتامین را مصرف نمیکنند، بیشتر در معرض ابتلا به راشیتیسم هستند.
این ویتامین همچنین در جوانه گندم، شیر، کره تازه، پنیرهای چرب، زرده تخم مرغ، روغن مایع، روغن های مایع نباتی و ماهی وجود دارد.
ویتامین د از هوای آزاد، نور خورشید و اشعه ماورای بنفش نیز بدست میآید. این عوامل در برابر چربی طبیعی پوست بدن، تولید ویتامین د میکنند و به همین جهت نوزادی که در برابر هوای آزاد و نور آفتاب قرار نمیگیرد با وجودی که خوب تغذیه میشود، ممکن است به بیماری راشیتیسم مبتلا شود.
آکادمی اطفال آمریکا در این باره اعلام کرده است نوزادانی که مدت زیادی پس از تولد تنها از شیر مادر تغذیه میکنند، ممکن است نتوانند مقادیر کافی از این ویتامین را تنها از شیر مادر دریافت کنند؛ لذا این آکادمی توصیه میکند که این نوزادان باید پس از رسیدن به دو ماهگی حتما در کنار شیر مادر از مکملهای ویتامین د و یا از شیر غنی شده با این ویتامین در روز مصرف کنند. از عوامل دیگری که به استثنای کمبود ویتامین د در بروز بیماری راشیتیسم دخیل هستند، میتوان به دو عامل وراثت و نیز کمبود قرار گرفتن در معرض نورخورشید اشاره کرد.
خورشید اصلی ترین منبع تولید این ویتامین است. هورمون مرتبط با ویتامین د که در پوست وجود دارد. اشعههای فرابنفش نور خورشید را جذب کرده و سپس به سمت کبد و کلیهها حرکت میکند. در مطالعه بر روی افرادی که در مناطق ابری زندگی میکنند، محققان به این نتیجه رسیدهاند که ۲۰ تا ۶۰ درصد افراد بالای ۵۰ سال با کمبود ویتامین د مواجه هستند.
علاوه بر اینها، بیماری مزمن کلیه یکی از عوامل مهم راشیتیسم در کودکان و استثومالاسی در بزرگسالان است زیرا کلیههای سالم نقش مهمی در متابولیسم ویتامین د دارند.
نشانهها و علائم بیماری راشیتیسم عبارت از خمیدگی پاها، شکستگی پا و رشد ناقص، احساس درد در استخوانهای بازو، پا، فقرات و لگن، خمیدگی استخوان فقرات، خمیدگی استخوان لگن، شکل غیرطبیعی دندانها، تاخیر در شکل گرفتن دندانها، تسریع و افزایش پوسیدگی دندانها فلج عضلانی، ضعف رو به پیشرفت و بالاخره تب و بیقراری به ویژه به هنگام شب است.
پزشک میتواند این بیماری را از طریق انجام آزمایشات خون به منظور اندازهگیری سطح کلسیم و فسفات و یا از طریق رادیوگرافی با اشعه ایکس از استخوانهای آسیب دیده تشخیص دهد.
اهداف درمان بیماری راشیتیسم عبارت از بهبود علائم بیماری و نیز اصلاح علت اصلی بروز بیماری برای جلوگیری از بروز مجدد آن است.
اگر این بیماری در حالی که کودک هنوز در سن رشد است درمان نشود، استخوانبندی بدن شکل غیرطبیعی به خود گرفته و کودک برای همیشه دچار کوتاهی قد میشود؛ اما اگر در همان دوران کودکی درمان شود اغلب حالت غیر طبیعی استخوان ها کاهش پیدا کرده و یا با گذر زمان به طور کلی از بین میرود. علائم این بیماری با جایگزین کردن کلسیم، فسفر و یا ویتامین د که بدن با کمبود آن مواجه شده است امکان پذیر است.
به لحاظ بیولوژیکی همچنین برای درمان این بیماری میتوان از مصرف شکل فعال ویتامین د برای افرادی که بدن آن ها در تبدیل این ویتامین به نوع فعال با مشکل مواجه است، بهره جست. همچنین بخش دیگری از درمان این بیماری افزودن مواد خوراکی چون ماهی کبد و شیر غنی شده به رژیم غذایی بیمار است چراکه این مواد منابع غنی از ویتامین د هستند. بهبودی طولانی مدت به درمان بیماری اصلی بستگی دارد. در موارد بسیار نادر ممکن است بیمار به درمان تا پایان عمر احتیاج داشته باشد.
بهبود تغییر غیر طبیعی شکل بدن معمولا با نگهداشتن بدن در یک وضعیت مناسب امکانپذیر است اما البته در برخی موارد که این تغییر شکل شدید است باید از روش جراحی استفاده
شامل 20 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود مقاله انواع بیماریها و دلایل و درمان آنها