دانلود مقاله هفتاد سال با نقدینگی و تورم
ت ص:11
فرمت:ورد
قابل ویرایش
یکی از وظایف مهم بانک مرکزی، سیاستگذاری پولی و بانکی است تا در راستای آن حجم نقدینگی و به تبع آن نرخ تورم کنترل شود.
گرچه مداخله و بیانضباطیهای دولتها جایی برای قضاوت در مورد عملکرد بانک مرکزی نمیگذارد، اما شاید بررسی آماری چند شاخص به درک بهتر وضعیت کشورمان در قبال برنامهها و عملکرد دولتها کمک کند.
با در نظر گرفتن نقش بیبدیل نفت در اقتصاد کشورمان که به عقیده بسیاری از مردم عامل توسعه نیافتگی کشور است باید یادآور شد، آمار سه شاخص نرخ تورم، نقدینگی و رشد اقتصادی نشاندهنده سیاستگذاری درست و نادرست در مورد درآمدهای نفتی است.
تعریف شاخصها
شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی (CPI) یکی از مهمترین شاخصهای قیمتی به عنوان نماگری برای سنجش نرخ تورم و قدرت خرید پول داخلی هر کشور است. از این شاخص برای طراحی برنامههای رفاهی و تامین اجتماعی، تعدیل مزد و حقوق و تنظیم قراردادهای دو جانبه استفاده میشود. تهیه CPI در ایران سابقه طولانی دارد.
اولین بار این شاخص براساس سال پایه 1315 محاسبه شد. در سال 1338 تعداد خانوارهای نمونه و شهرها افزایش یافت و در برخی روشها تجدید نظر شد. مجددا با تغییرات ایجاد شده در الگوی مصرف خانوارها و ترکیب هزینه آنها در سال 1348 تغییر سال پایه الزام آور شد. در سال 1353 به دلیل تغییر ترکیب جمعیت شهری و روستایی کشور و افزایش درآمدهای نفتی و افزایش قدرت خرید مردم مجددا رفتار خانوارهای شهری دگرگون شد و تغییر سال پایه صورت گرفت.
در سال 1361 با انتخاب 302 قلم کالا و خدمت برای اولین بار محاسبه شاخص به صورت استانی برنامهریزی و در سطح هر یک از 24 استان کشور محاسبه شد.
از ترکیب شاخص استانهای مختلف شاخص کل مناطق شهری کشور به دست آمد در سال 1369 با پایان جنگ و تغییر شرایط اقتصادی مجددا تجدیدنظر در تعداد خانوارها و شهرها و سبد کالایی صورت گرفت. همچنین در سال 1376 مجددا تغییر سال پایه صورت گرفت که در این تجدید نظر 310 قلم کالا مورد بررسی واقع شد.
درحال حاضر نرخ تورم براس
دانلود مقاله هفتاد سال با نقدینگی و تورم