فرمت فایل : word (قابل ویرایش) تعداد صفحات : 31 صفحه
چکیده
این نوشتار پژوهشی در راستای بررسی نقش شبکه های احتماعی در انقلاب مصر می باشد .
اعتراضاتی که از 25 ژانویه 2011 در مصر با هدف سرنگونی دولت حسنی مبارک صورت گرفت ، پرسشهای مهمی را درباره نقش رسانه ها بویژه شبکه های اجتماعی ، در تحولات سیاسی این کشور مطرح کرد.
آنچه در این اعتراضات ، مشهود است نوعیاصلاح گری دینی با هدف پایه گذاری نظام اجتماعی بر مبنای دین اسلام و به شیوه دینی است که از آن تعبیر به بیداری اسلامی می شود.
اما اینکه میزان تاثیرگزاری این رسانه ها در تحولات این کشور چقدر بوده و تحلیلگران غربی که بر نقش موثر شبکه های اجتماعی در تحولات دمکراتیک کشورهای عربی تاکید می کنند چه هدفی دارند و آیا اساسا این تحلیل ها ، با ماهیت اسلامی این انقلاب یا وجهه مردمی بودن آن سازگار هست یا خیر ، سوالهایی هستند که این مقاله درصدد پاسخگویی به آن ها می باشد.
مقدمه
امروزه پیشرفت تکنولوژی و گسترش رسانه های جمعی، تحولات زیادی را در ارتباطات و عرصه های گوناگون فرهنگی ، اجتماعی ، سیاسی و... به وجود آورده است.
در این میان اینترنت در کنار دیگر کارکردهایش، از یک سو آگاهی سیاسی افراد را افزایش میدهد و از سوی دیگر آنها را در مناسبات سیاسی درگیر میکند و از آنجایی که فضای عمومی شهری برای گفتگو به ندرت وجود دارد ، فضای مجازی به عرصهای برای گفتگو تبدیل شده است و ویژگی اصلی آن، پویایی این فضا هست که با توجه به ابزارهایی که در اختیار کاربران قرار میدهد سبب میشود تا افراد بهتر بتوانند گرایشات سیاسی خود را نشان دهند.
یکی از این فضاها که مخاطبان زیادی را جذب کرده است ، شبکههای اجتماعی هستند. شبکههای اجتماعی مجازی اغلب سرویسهای مبتنی بر وب هستند که سرویسهای آنلاین، پلت فرمها یا سایتهایی را شامل میشوند که افراد نظرات و علاقمندیهای خود را در آنها بیان کرده و با دیگران به اشتراک میگذارند.
این شبکهها ، فضایی ایجاد کرده اند که کاربران می توانند به جبران محدودیتها و موانع فضای واقعی زندگی بپردازند و فرصتی برای تعاملات، ارتباطات و انتقال پیام ایجاد شده است. از جمله کارکردهای سیاسی شبکههای اجتماعی میتوان به انقلابهای خاورمیانه و گسترش موج بیداری اسلامی اشاره کرد.
آنچه در این تحولات قابل توجه هست، نقش رسانه های ارتباط جمعی و بخصوص شبکه های اجتماعی از جمله توئیتر و فیس بوک در اطلاع رسانی و گسترش این تحولات می باشد که نقش این شبکه ها را در تحولات سیاسی و اجتماعی ، بیش از پیش شایسته تحقیق و پژوهش می کند.
در این میان ، مصر به لحاظ اینکه از تاثیرگذارترین کشورهای خاورمیانه محسوب می شود ، ضروری است تا نقش شبکه های اجتماعی به طور خاص در این کشور مورد بررسی قرار گیرد.
لذا در ابتدا مختصری از تاریخچه و انقلاب مصر بیان شده است سپس به نقش شبکه های اجتماعی در روند جنبش های اجتماعی به طور عام اشاره گردیده و در پایان نقش این شبکه ها در جریانات و تحولات سیاسی مصر مورد بررسی قرار گرفته است .
با توجه به اینکه ، مدت زیادی از وقوع این انقلابها نمی گذرد ، بدیهی است که آثار مکتوب در این زمینه ، اندک است و به منظور دسترسی به اطلاعات صحیح از جریانات مصر ، سعی شده از خبرگزاریها و منابع معتبر اینترنتی در این زمینه بهره گرفته شود که در پایان جمع بندی کلی از این بحث در قالب نتیجه بیان شده است.
تحقیق درباره بررسی نقش شبکه های اجتماعی در انقلاب مصر