دوران بارداری از حساستریندوران زندگی انسان است.صدمات وارده بر جنین دردوران بارداری میتواند زمینهساز بسیاری از اختلالاتجسمی و روانی در سالهایبعدی زندگی فرد باشد، بهطوری که زمینه بسیاری ازاختلالات روانپزشکی دورانبزرگسالی را در دوران جنینیجستجو میکنند.
متأسفانه اکثر تلاشها وآموزشهایی که تا کنون درزمینه بهداشت دوران بارداریصورت گرفته است معطوف بهحفظ و ارتقای بهداشت جسمیو فیزیکی مادر و جنین بودهاست و به اصل بسیار مهم واساسی بهداشت روان دورانبارداری توجه کمتری شدهاست. زن باردار بسیار شکنندهو آسیبپذیر است و متأسفانهارزیابیها نشان میدهند کهمردان همسر آزار، این کار را باشدت و شیوع بیشتری دردوران بارداری همسرشانانجام میدهند. سیستمهایحمایتی برای زن باردار بسیارضعیف و ناکارآمد هستند وحداکثر، متوجه مراقبتهایفیزیکی مربوط به این دورانمیباشند.
نقش عوامل اقتصادی واجتماعی، اینک به مقیاسوسیعی در بهداشت روانیدوران بارداری مورد توجهقرار گرفته است. شکی نیستکه داشتن حداقل رفاه وامکانات اقتصادی برایخانواده لازم است تا قادر بهتولید مثل و برآوردن نیازهایزن، در هنگام حاملگی و سپسبرآوردن نیازهای اولیه کودکدر دوران شیرخوارگی او باشد.وخامت وضعیت اقتصادیممکن است موجبناخواسته شدن حاملگی وایجاد تنش و اضطرابشدید در زن باردار در طولدوران حاملگی شود که البتههمین عامل میتواند موجبتشدید و وخامت استفراغهایدوران بارداری نیز باشد.
مطالعات متعدد نشان دادهاندکه وضعیت روانی مادر دردوران بارداری تأثیر بسیارزیادی در سلامت جسمی وروانی نوزاد دارد. بررسیهانشان میدهند که وجودسطح بالایی از تنش -اضطراب - درگیری وآشفتگی در مادر بارداراحتمال ابتلا کودک را دردوران بعد از زایمان بهاختلال بیش فعالی و کمبودتوجه افزایش میدهد. جنینچنین مادرانی به احتمالبالاتری دچار وزن کم درموقع تولد و نارسی خواهندبود و همان طور کهمیدانیم، وزن پایین موقعتولد و نارسی، زمینهساز ومستعدکننده کودک برایآسیبهای زمان زایمانهستند.
شامل 11 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود مقاله بهداشت روان در دوران بارداری