مقدمه
ای خدای پاک و بی انباز و یار دست گیر و جرم ما را در گذار
"مولوی"
انسانها در فراز و نشیبهای تاریخ همیشه از دردها و آسیب های اجتماعی بسیار رنج برده اند و همواره در جستجوی یافتن علل و انگیزه های آنها بوده اند تا راهها و شیوه هایی را برای رایی از آنها بیابند. از مجموعه این آگاهیها وتجربه ها و آموخته ها، توانسته اند زمینه های مطالعاتی و رشته های مختلفی را برای تبیین بی هنجاریها و نابسامانیهای زندگی اجتماعی پی ریزی کنند. حاصل این کار پیدایی دانش آسیب شناسی اجتماعی (جامعه شناسی انحرافات) است. آسیب شناسی اجتماعی مطالعه بی نظمیها و آسیبهای اجتماعی همراه با علل و انگیزه های پیدایی آنها و نیز شیوه های پیشگیری و درمان این پدیده ها، به انضمام مطالعه شرایط بیمارگونه اجتماعی است؛ زیرا خاستگاه اصلی تبهکاری را باید در کل حیات اجتماعی و نوع خاص روابط انسانی جستجو کرد. نابسامانیهای اقتصادی ـ اجتماعی از قبیل: فقر، تورم، گرانی، بیکاری، فقدان امنیت مالی و حقوقی و دیگر عواملی که باعث محرومیت می شوند زمینه مساعدی را برای انواع مختلف آسیبهای اجتماعی چون: خودکشی، سرقت، اعتیاد به مواد مخدر، الکلیسم، طلاق، گدایی و… فراهم می آورند. از این رو مفهو م آسیب شناسی گسترده وسیعی پیدا می کند و از ابعاد ارزشی و کاربردی فراوانی برخوردار می گردد.
تعریف آسیب های اجتماعی
آسیب شناسی عبارت است از مطالعه و شناخت ریشه بی نظمیها در ارگانیسم. در پزشکی به فرایند و علت یابی بیماریها، آسیب شناسی گویند. در مشابهت کالبد انسانی با کالبد جامعه (نظر اندام وارگی) می توان آسیب شناسی اجتماعی را مطالعه و ریشه یابی بی نظمیهای اجتماعی تعریف کرد.
در واقع آسیب شناسی اجتماعی، مطالعه ناهنجاریها و آسیبهای اجتاعی نظیر بیکاری، اعتیاد، فقر، خودکشی، روسپیگری، طلاق، ولگردی، گدایی و... همراه با علل و شیوه های پیشگیری و درمان آنها به انضمام مطالعه شرایط بیمار گونه و نابسامان اجتماعی است.
مقدمه
ای خدای پاک و بی انباز و یار دست گیر و جرم ما را در گذار
مولوی
انسان موجودی است اجتماعی و برای زیستن و همزیستی از لحظه تولد تا واپسین دم حیات ناگزیر، به همکاری با همنوعان خود است زیرا نیازهای گوناگونش او را وا می دارد تا با کمک و همیاری دیگری موانع و مشکلات را از پیش پای خود بردارد و روز به روز زندگی را به سوی کمال سوق دهد. امروزه زندگی اجتماعی برای انسان دارای چنان اهمیتی است که تنها زیستن نوعی مجازات محسوب می شود. چنانچه که بخواهند مجرمی را به سختی کیفر دهند. او را از اطرافیانش جدا کرده و به زندان انفرادی محکوم می کنند زیرا در سلولهای ااطرافیانش جدا کرده و به زندان انفرادی محکوم می کنند زیرا در سلولهای انفرادی، که زندانی هیچ گونه ارتباطی با دیگران دیگران ندارد و از هر گونه روابط متقابل گروهی محروم است، تنهایی برایش شدیدترین مجازات به شمار می رود.
دورکیم می گوید: اگر از آدمی آنچه را که در پرتو زندگانی اجتماعی نصیبش شده، باز ساتند تا درجه حیوانات تنزل خواهد یافت.
بدین ترتیب شخص نه تنها در اجتماع رفتار و اعمال خود را نسبت به دیگران و در ارتباط و با توجه به آنان تنظیم می کند بلکه در حالت انزوا و تنهایی نیز رفتار و اعمال خود را به معیار قضاوت دیگران و به اصلاح بر حسب افکار و عقاید عمومی محیط خود می سنجد و ارزیابی می کند.
تعریف کجروی اجتماعی
کجروی اجتماعی به مفهوم رفتاری است که به طریقی با انتظارهای مشترک اعضای یک جامعه سازی ندارد و بیشتر افراد آن را ناپسند و نادرست می دانند. در واقع، هر جامعه از اعضای خود انتظار دارد از ارزشها و هنجارها تبعیت کنند، اما همواره عده ای پیدا می شوند که پاره ای از این ارزشها و هنجارها را رعایت نمی کنند. جامعه افرادی را که هماهنگ و همساز با ارزشها و هنجارها باشند سازگار یا همنوا و اشخاصی را که برخلاف آنها رفتار می کنند ناسازگار یا ناهمنوا می خوانند. در واقع کسانی که با جامعه همنوا هستند به هنجار شمرده می شوند و آنان که همنوایی ندارند نابهنجار نام می گیرند از میان افراد نابهنجار کسی که رفتار نابهنجاریش زودگذر نباشد و دیر گاهی دوام آورد، کجرو یا منحرف نامیده می شود و رفتار او را انحراف اجتماعی یا کجروی اجتماعی می خوانند.
به بیان دقیق تر، مفهوم انحراف یا کجروی شامل هر گونه رفتاری می شود که با هنجارهای اجتماعی همنوایی ندارد. اگر چه در عمل همه هنجارهای اجتماعی به طور خاص دارای اهمیت یکسانی نبوده و عدم همنوایی با آنها ممکن است اغماض و یا حتی نادیده گرفته شود. بنابراین جامعه شناسی و جرم شناسی متوجه آن دسته از نقض هنجارها است که توسط عده زیادی از مردم گناه تلقی می گردد از این رو انجارف یا کجروی اجتماعی عبارت است از رفتاری که هنجارهای اجتماعی را نقش کرده و در نتیجه از نظر تعداد بسیاری از مردم قابل نکوهش است.
بدین ترتیب جامعه شناسان انحراف را به رفتاری اطلاق می کنند که مخرب زندگی بوده مورد سرزنش قرار گیرد و یا موجب لکه دار شدن و جریمه گردد. غالباً انحراف با قانون شکنی می دانند و در جامعه موارد آ“ خیلی بیشتر از جرم است.
ملاکهای تشخیصی کجرویهای اجتماعی
1ـ ملاک آماری: یکی از روشهای متداول برای تشخیص رفتار نابهنجار، روش تویع فراوانی خصوصیات متوسط است که انحراف از آن، غیر عادی بودن را نشان می دهد. در روش آماری یک حد متوسط وجود دارد که افراد بهنجار را شامل می شود کسانی که بیرون از این حد قررا دارند نابهنجار محسوب می گردند. این ملاک در پزشکی روان شناسی و علوم اجتماعی کاربرد دارد.
در روان شناسی مثلاً در مورد وسواس «شستن دست» هر فردی که در مقایسه با جمعیت کل در شستن دست افراط دارد غیر عادی به شمار می رود.
2ـ ملاک اجتماعی: انسان موجودی اجتماعی است که باید در قالب الگوهای فرهنگی و اجتماعی زنگی کند. اینکه تا چه حد رفتار فرد با هنجارها، سنتها و انتظارات ج امعه مغایرت دارد و جامعه چگونه درباره او قضاوت می کند معیار دیگری برای تشخیص رفتار عادی است.
3ـ ملاک فردی: یکی از ملاکهای تشخیص رفتار نابهنجار درجه ناراحتی و اختلالی است که فرد احساس می کند بر این اساس اگر انطباق با ارزشهای اجتماعی ناسازگارانه باشد یعنی به سازگاری فرد لطمه بزند نابهنجار تلقی می شود اختلالاتی مانند افسردگی، ترس، اضطراب، شرابخواری، مشاغل نادرست و بی بندوباریهای جنسی و... که موجب آسیب رساندن به رفاه فرد و اجتماع می گردد ناهنجار به شمار می آید.
فهرست مطالب
مقدمه 1
کجرویهای اجتماعی 2
تعریف کجرویهای اجتماعی 3
ملاکهای تشخیصی کجرویهای اجتماعی 4
انواع کجرویهای اجتماعی 5
عوامل موثر در کجرویهای اجتماعی 6
جرم چیست؟ مجرم کیست؟ 7
تعریف جرم 8
هفت رویکرد در تعریف جرم 8
نسبی بودن پدیده جرم 9
جرم شناسی 9
هدفها و مقاصد جرم شناسی 10
ارکان جرم شناسی 10
بزه 11
بزهکار 11
بزهکاری 11
اجتماع و جرم 12
تعریف کنترل اجتماعی 12
نظم کنترل اجتماعی 13
شیوه های کنترل اجتماعی 14
کنترل اجتماعی در جامعه های مختلف 14
مجازات و انواع آن 15
انواع مجازات 15
شامل 14 صفحه word
دانلود تحقیق آسیب های اجتماعی