گونه های نخود به در صورت برای تولید کنسرو مورد استفاده قرار می گیرد . یکی نخود سبز یا در واقع نخود نارس که دارای رنگ سبز و بافت نرم است و دیگری نخود رسیده که مراحل تکامل آن به اتمام رسیده است . گونه های این دو فراورده متفاوت هستند .
درکشور ما بیشتر از نخود سبز برای تولید کنسرو آن استفاده می شود که فرآیند آن به طور خلاصه به شرح زیر است :
انتخاب گونه مناسب و برداشت محصول ، بهترین زمان برای برداشت نخود سبز از مزرعه زمانی است که پیله یا غلاف نخود به خوبی برآمده و پر به نظر رسد که در این صورت نخود موجود در آن ، دارای بافت مطلوب خواهد بود . اگر بیش از 24 ساعت از این زمان بگذرد بافت نخود سبزسفت شده واز کیفیت محصول نهایی آن کاسته خواهد شد .
برای اطمینان از آمادگی نخود سبز برای برداشت و تبدیل شدن به کنسرو ، میتوان از آزمونهای مختلف تعیین کنند ، میزان رسیدگی و تردی بافت استفاده نمود . عملی ترین نوع آن استفاده از Tendermeter است . این دستگاه دارای یک قسمت استوانه ای با سوراخهایی است که نخود سبز مورد آزمون در آن جای میگیرد و دارای قسمت دیگری است که تعداد میله با قطر کمتر از سوراخهای تعبیه شده در قسمت اول است . گاهی قسمت استوانه ای دارای یک محافظه است که سطح خارجی آن دارای سوراخهایی برای ورود میله می باشد . در هر صورت محفظه یا سوراخهای موجود در استوانه را با دانه های نخود سبز مورد آزمون برای تعیین میزان رسیدگی و تردی پر کرده و برای آزمون آماده می کنند ، طراحی دستگاه به نحوی است که در برابر سوراخها یک میله قرار می گیرد . با شروع آزمون ، میله ها برای ورود به سوراخهای قسمت استوانه ای شکل با مقاومت دانه ها مواجه می شوند و هر قدر این مقاومت بیشتر باشد ، دلیل بر سفتی دانه ها است . برای اطمینان از یکنواختی نخود سبز آن را درجه بندی نمود . برای این منظور از آزمون شناور کردن دانه ها در آب نمک استفاده می شود و نحوه انجام عمل به این ترتیب است که : دانه ها را در داخل آب نمک با غلظت 5/13 – 5/9 % می ریزند . دانه های خیلی سبک روی سطح آب جمع می شوند . پاره ای از دانه ها معلق می مانند و پاره ای دیگر ته نشین می شوند و با توجه به این که دانه های ترد و جوان دانسیته کمتری دارند به این ترتیب می توان آنها را درجه بندی نمود .
میزان تردی معیاری برای قیمت گذاری است .
شامل 10 صفحه فایل word
دانلود مقاله کنسرو نخود سبز در محلول نمک