لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه: 20
فهرست و توضیحات:
کلیات
بخش اول: معاینات محل
مبحث اول: تعریف معاینه محل
مبحث دوم: دلیل ضرورت معاینه محل
مبحث سوم: تشریفات معاینه محل
بخش دوم: تحقیقات محلی
مبحث اول: تعریف تحقیقات محلی
مبحث دوم: شرایط شهود تحقیق در تحقیقات محلی
بند اول: تعریف گواه
بند دوم: شرایط گواه
نتیجهگیری
فهرست منابع
کلیات
برای کشف و تعقیب جرایم قاضی و بازپرس به جمع آوری همه انواع دلایل مبادرت میورزند و در توسل به دلایل محدودیتی ندارند. از آنجا که اکثر جرایم در محلی ارتکاب مییابند و احتمالا آثاری در آن محل میگذارند از جمله دلایل معمول کشف جرم، معاینه محل و تحقیقات محلی است که توسط بازپرس یا به دستور او توسط ضابطین دادگستری و یا اهل خبره مورد وثوق او انجام میشود.
ملاحظات شخصی قاضی یا بازپرس از محل و نوع جرم و ثبت خصوصیات محل و آثار باقیمانده از جرم را معاینه محل میگویند که کمک شایانی به کشف حقیقت مینماید. بازپرس باید در موقع معاینه محل تمام خصوصیات و جزئیاتی که مشاهده میکند در پرونده منعکس نماید و هیچ چیز را دست کم نگیرد.[1]
تحقیقات محلی نیز به این معنی است که در صورتی که بازپرس برای اخذ اطلاع درباره شغل و وضعیت متهم و یا سایر جهات، انجام تحقیقات محلی را لازم تشخیص دهد و یا طرفین دعوای به تحقیقات محلی استناد کنند و بازرس آن را بپذیرد، قرار تحقیقات محلی صادر مینماید.[2]
هدف از اقدام به معاینات محل جمع آوری دلایل وقرائن و امارات وقوع جرم است بنابراین از لحاظ منطق قضایی میبایست مطالب مربوط به آن در باب ادله اثبات دعوی کیفری بیان گردد. ولی نویسندگان قانون آئین دادرسی مقررات مربوط به معاینات محل را در مبحث ششم از فصل دوم باب اول که مربوط به تحقیقات مقدماتی است ذکر کردهاند.[3]
معاینه محل از این جهت اهمیت دارد که به احتمال قوی هر جرمی که در هر مکانی ارتکاب یابد معمولا آثاری از خود به جا میگذارد که با رعایت تشریفات قانونی و به کارگیری ابزار و علومی که میتواند به کشف جرم کمک کند، میتوان به آن آثار دست پیدا کرد و نیافتن آثاری در محل وقوع جرم دلیلی بر عدم وجود آن نیست چه بسا شخص یا اشخاصی که مامور این کار بودهاند نتوانستهاند آثار وقوع جرم را در محل مشاهده کنند و نسبت به جمع آوری آن مبادرت ورزند.
به همین دلیل است که معاینه محل از لحاظ پلیس علمی هم اهمیت مییابد. چون پلیس علمی در واقع کشف جرایم به طرق علمی است که در آن با استفاده از ابزار و تکنولوژی جدید به بررسی آثار و ادله جرم میپردازند.
نوشتار حاضر به بررسی معاینات محل و تحقیقات محلی در حقوق کشورمان میپردازد و در همین راستا به نکاتی در حقوق کشور فرانسه اشاره میکند و لایحه آئین دادرسی کیفری نیز در قسمت معاینه محل مورد بررسی قرار میگیرد.
سوال
آیا در تحقیقات محلی شرایط شهود تحقیق که در محل وقوع جرم حضور دارند و شهادت میدهند باید شهود دادگاه را داشته باشند یا خیر؟
فرضیه
تحقیقات محلی در واقع یکی از شقوق استماع گواهی خارج از دادگاه است و شهود آن باید شرایط شهود دادگاه را داشته باشند.
بخش اول: معاینات محل
مبحث اول: تعریف معاینات محل
منظوراز معاینه محل مشاهده و ضبط آثار و علامات موجود در محل وقوع جرم است. به موجب ماده 78 قانون آئین دادرسی کیفری معاینه محل ممکن است در مرحله تحقیقات مقدماتی و به وسیله بازپرس یا به نمایندگی از سوی او به وسیله ضابطین دادگستری یا اهل خبره صورت گیرد یا در مرحله دادرسی ضرورت پیدا کند و از طرف دادگاه به عمل آید.
البته بهتر است که در مرحله تحقیقات مقدماتی به عمل آید تا بتوان آثار جرم را به موقع در محل مشاهده و ضبط نمود.[4]
نکته قابل ذکر این است که طبق ماده 92 قانون آئین دادرسی کیفری فرانسه معاینه محل که توسط بازپرس انجام میشود باید به اطلاع دادستان که میتواند بازپرس را همراهی کند برسد.[5] قانون سال 1290 هم به تبعیت از قانون فرانسه پیش بینی کرده بود که بازپرس مکلف است تصمیم خود مبنی بر انجام دادن معاینه محل و تحقیقات محلی را به اطلاع دادستان برساند ولی در قانون فعلی و نیز لایحه آئین دادرسی کیفری به این مورد اشارهای نشده است.
دانلود تحقیق کامل درمورد تعقیب جرایم قاضی و معاینات محل